Welcome to Our Website

Yaz dizileri neden çekilmiyor, sektör ekonomik sıkıntıda mı?

Her yıl sezon dizilerinin sona ermesinin ardından başlayan yaz dizileri, bu yıl yerini filmlere ve yarışma programlarına bıraktı. Sektördeki ekonomik kriz iddialarını doğrulayan Oyuncular Sendikası Mali Sekreteri Taner Rumeli, bu sene yükselen maliyetler nedeniyle de iş hacminin düştüğünü bildirdi. Oyuncuların çok küçük bir yüzdesinin hayatlarını rahatça idame edecek paraları kazandığını, geriye kalan oyunculuların ise açlık sınırında ifade eden Rumeli’ye göre, bir bölümü ekonomik kriz nedeniyle meslek dışı işlere yönelmek zorunda kalıyor. Yapımcı Faruk Turgut ise bu yıl yaz dizilerinin çekilmemesindeki belirleyici nedenin Türkiye’nin de yarıştığı Avrupa Futbol Şampiyonası olduğuna dikkat çekti. Geçen yılki dizilerin 13 bölümü bulamadan ekrana veda ettiğini söyleyen Turgut, “Artık star oyuncular dijitalden yana tercihlerini kullanıyorlar. Böylelikle eylül dizilerinde de genç oyuncular oynamaya başladı. Seneye kaldığı yerden devam eder” dedi.

Yaz döneminin başlamasıyla sezon dizileri sona erdi. Ancak her yıl sezon dizilerinin finalleri yaklaşırken fragmanları yayınlanmaya başlayan yaz dizileri bu sezon ekranlardaki yerini almadı. “No: 309”, “Güzel Köylü”, “Erkenci Kuş” gibi popüler olmuş birçok yaz dizisinin yapımcılığını üstlenen yapımcı Faruk Turgut, bu yıl çekilmemesinin temel nedeninin Avrupa Futbol Şampiyonası olduğunu söyledi, 30 gün süren şampiyonada Türkiye’nin de yer almasının yaz dönemi için proje üretilmemesinde önemli bir neden olduğunu belirtti.


No: 309 dizisinin oyuncu ekibi

Turgut: Artık star oyuncular dijitali tercih ediyor, daha gençler de eylül dizilerinde oynuyor

Yaz dizi sektörünü T24’e değerlendiren Turgut, şöyle konuştu:

“Daha önce genelde star oyuncular eylül dizilerinde oynarlardı. Genç yetenekler de yaz dizilerinde oynardı. Artık star oyuncular dijitalden yana tercihlerini kullanıyorlar. Böylelikle eylül dizilerinde de genç oyuncular oynamaya başladı. Yaz dizilerinde doğru ikiliyi bir araya getirmek önemli. Son dönemde oyuncu bulmak da zor iyi çıkış yapabilecek. Daha olmadan bir iki dizide yardımcı rolde oynayanları başrole taşımak da çok doğru sonuçlar doğurmuyor. Geçen yılki diziler bunun en iyi örneği. Tutan hiçbir dizi olmadı, çoğu 13 bölümü bulmadı. Seneye yaz dizileri yine aynı yerden devam eder. Tahminen 8-9 yaz dizisi yapılır gelecek yıl için de.”


Güzel Köylü dizisinde “Gül” karakterini canlandıran Gizem Karaca

Rumeli: Yaz dizileri, tatil yapamayacak birçok oyuncu için çok önemli

Yaz dizi projelerinin bu yıl hayata geçirilmemesinin oyuncular üzerindeki etkileri hakkında T24’e konuşan Oyuncular Sendikası Mali Sekreteri Taner Rumeli ise bu dizilerini fırsatlar yaratmanın yanında, tatil yapacak durumu olmayan birçok oyuncu için çok önemli bir alan olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Türkiye’de halihazırda güvencesiz çalışan oyuncular, ekonominin kötü gidişiyle son yıllarda gerçekten çok zor durumlar içinde kalıyorlar. Kamuoyuna yansıyan ‘oyuncular çok kazanıyor’ fikri her dizide en fazla 5 hadi büyük kadrolu işlerde 10 oyuncu meslektaşımız için geçerli. Oysa bir dizide her bölüm ortalama 25 ana kast oyuncu rol alıyor. Ki dizide oynayamayan ya da oynamayan meslektaşlarımızı da hesaba katarsak, oyuncuların çok çok küçük bir yüzdesi hayatlarını rahatça idame edecek paraları kazanırken, geri kalan çoğunluğun açlık sınırında, yer yer daha altında yaşadığını söylemek yanlış olmaz. Ekonomik krizin etkisiyle birçok oyuncunun mesleğini icra edemez hale geldiği, hayatta kalmak için meslek dışı işlere yönelmek zorunda olduğu bir dönemden geçiyoruz.

“Dizi sektörünün gidişatına müdahale etmek gerektiği açık”

Yaz dizileri fırsatlar yaratmanın yanında, tatil yapacak durumu olmayan birçok meslektaşımız için de çok önemli bir alan. Fakat bu sene yükselen maliyetler nedeniyle iş hacmi çok düşmüş durumda. Bu durum da meslektaşımızın yaşamında domino etkisiyle birçok farklı soruna yol açıyor.

Bizim açımızdan bakınca yaz veya kış fark etmeksizin, bütüncül bir yaklaşımla dizi sektörünün gidişatına müdahale etmek gerektiği açık. Her şeyden önce buranın bir ‘pazar yeri’ olma halini değiştirmek, devletin denetleyeceği, herkesin uyacağı kurallar koyup, sektörleşmeyi başarmak durumundayız. Çünkü var olan yasalarla değerlendirdiğimizde hemen her set yasaları ihlal edecek şekilde devam ediyor. Sadece iş güvenliği tarafından bakmak bile bu yasa dışılığı görmeye yetiyor.”

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir