Grev şirketin kendilerini temsil eden sendika ile toplu sözleşme imzalamayı reddetmesini protesto etmek için başlatıldı.
İsveç’te toplu sözleşmeler, maaş koşulları, emekli maaşları, çalışma koşulları ve diğer sosyal haklar da dahil olmak üzere, işverenler ile çalışanları arasındaki ilişkiyi düzenliyor. Bir şirketin toplu sözleşme imzalaması zorunlu değil ancak bir gelenek. İsveçli çalışanların yaklaşık %90’ı bu düzenleme kapsamında bulunuyor.
Sendika, İsveç’teki Tesla markalı yedi tamir atölyesindeki işçilerin daha az kazandığını ve sektördeki diğer tamircilerle aynı emeklilik şartları ve sigortadan yoksun olduğunu iddia ediyor.
Tesla’ya ilk yasak İsveç’ten gelebilir! İşte şok karar!
Bloomberg’e göre İsveç, ilk dokuz ayda tescil edilen 16.309 yeni araçla bu yıl Tesla’nın Avrupa’daki beşinci büyük pazarı oldu.
Tesla’yı iş yasalarını ve sözleşmelerini ihlal etmekle suçlayan tek ülke İsveç değil.
ABD’deki Tesla işçileri de sendikalaşma yönünde birçok başarısız girişimde bulundu. Nisan ayında ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu, şirketin çalışanlara maaş ve diğer çalışma koşullarını tartışmamalarını veya yöneticilere şikayette bulunmamalarını söyleyerek yerel iş yasasını ihlal ettiğine karar verdi. Almanya’daki bir sendika da otomobil üreticisinin Berlin yakınındaki tek Avrupa Gigafabrikasında güvenlik ve aşırı çalışma konusundaki endişelerini dile getirdi.